Chasing I – sinceritatea unei noi descoperiri

Sunt motive de entuziasm și nerăbdare de fiecare dată când apare o nouă trupă sau un nou artist în peisajul muzical autohton. Iar Chasing I nu fac excepție de la regulă – decât la capitolul noutate, prima lor apariție datând de acum trei ani. Dar ce apariție! Change My Ways, o piesă plină de speranță încoronată în mod surprinzător de Vladimir Proca (Robin and the Backstabbers), dedicată victimelor Colectiv. Un început incredibil de puternic, care a îndreptat ireversibil reflectorul asupra lor. Așa a început Chasing I să ni se prezinte, sau mai degrabă să se lase descoperiți, puțin câte puțin până la marea dezvăluire a albumului de debut, pe 15 mai în Expirat.

Actuala formulă Chasing I este conturată de Septimiu Urzica (vocal & chitară), Radu Moldovan (tobe & samples) și Tudor „T” Nitu (chitară), cei trei fiind acompaniați pe scenă de Marius „Ursu” Lungu la chitară bas și de invitații ocazionali. Astfel se vede că nici de experiență nu duc lipsă, deoarece Radu performează și în Robin and the Backstabbers, iar Septimiu în The dAdA. Așadar, ia naștere un indie alternativ bine calculat, mentorat spiritual și muzical de nume mari precum Foo Fighters sau Kings of Leon. Și poate chiar practica anterioară, în combinație cu influențele muzicale comune, le-a oferit confortul de a pregăti pe îndelete albumul de debut, instalându-se în același timp în scena muzicală românească și bucurându-se de libertatea de a experimenta live viitoarele piese. Am avut norocul să le pot asculta în avanpremieră, așa că voi împărtăși puțin din magia care se va desfășura miercuri în concert, și mai apoi în căștile fiecăruia.

Chasing I

Am să încep în primul rând cu piesele deja lansate, pentru cei curioși care vor să guste puțin din stilul lor muzical înainte de lansarea propriu-zisă. Pe lângă debutul menționat mai sus, un an mai târziu a apărut Monkey Tribe, de fapt și aceasta o introducere în toată regula, și anume a lui Septimiu ca solist. Deja se conturează o abordare diferită de optimismul primului single, care justifică, la fel ca și toate celelalte piese în felul lor, numele formației – (re)definirea sinelui, în cazul de față Monkey Tribe analizând specia umană încă de la origini și comparând-o cu prezentul. Urmând conceptul de urmărire a sinelui, atât în exterior cât și în interior, remarc o tematică de tipul love yourself before you love someone else, pentru că evident iubirea nu poate lipsi din marea experiență a autodescoperirii. Așa că pe album se regăsesc piese extrem de oneste și declarative, precum Julie sau Mad About You, dar și dovezi de incertitudine lansate de întrebări retorice ca Will We Know sau Where Do We Go.

Dualitatea pozitiv-negativ, fericire-tristețe sau iubire-despărțire, de altfel caracteristică fundamental umană, este marcată cu măiestrie și prin instrumental, chitara în special aducând un element colorat ce sunt sigură că va anima surprinzător de tare variantele live. Searching For Something și Where Do We Go etalează pasaje de chitară atât de vibrante, încât devine cu siguranță elementul cel mai memorabil, ce sper că va evolua în semnătura caracteristică Chasing I. Iar un album atât de uman, atât prin concept cât și prin interpretare, nu uită de importanța colaborărilor. Un al doilea invitat pe album este Lucia, a cărei voce transcede nivelul emoțiilor pe care credeam că le pot trăi în duetul Animal Instinct.

Cât despre ce a rămas nediscutat, se poate descoperi și asculta live pe 15 mai. Albumul de debut implică și lansarea pe vinil, prin Pure Indie Records, valabil începând din seara concertului. Recomand cu căldură, pentru o experiență cât se poate de sinceră și umană.

Comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *