Lo and Behold: Cum a descoperit Herzog internetul

Werner Herzog. Dacă numele ăsta nu trezește în tine o terifiantă pasiune, probabil nu știi cine este. Este unul din cei mai mari regizori ai istoriei. Și cu cel mai tare accent, evident. Și-a fondat propria casă de producție în 1963. A regizat primul său lung metraj 5 ani mai târziu. E probabil singurul regizor care a lucrat cu Klaus Kinski.  La un moment dat a lucrat pentru NASA. L-a salvat pe Joaquin Phoenix dintr-un accident de mașină dintr-un canion. A regizat câteva opere. A filmat pe toate continentele. Își scrie scenariile in 4 – 5 zile. François Truffaut l-a numit cel mai important regizor în viață. Deci când zic Werner Herzog, acum înțelegeți la ce mă refer. Așa că, atunci când Herzog face un documentar despre Internet, ai face bine să-l vezi.

wermer herzog

Lo and Behold, Reveries of the Connected World, pe numele său mic, este noul său documentar, singurul care are ca subiect altceva decât natura (mini documentarul despre pericolele SMS-ului la volan nu se pune), dar este tratat la fel ca și restul. Cu o candoare, cu o pasiune, cu un interes demn de un om care nu stă pe calculator și, din ce zice el, nici nu folosește un mobil.

Este structurat în 10 părți, tratând varii teme, pornind de la nașterea Internetului până la dependența de jocuri video, chiar și sihăstria unor persoane care au dezvoltat un fel de afecțiune la undele electromagnetice ce provin din infrastructura modernă. Werner reușește să înfiripe o poveste magică despre lumea virtuală, prin comentarii revelate în introspecțiile sale, prin remarci absolut ridicole, chiar și prin refuzul său de a arăta poza unei fete decedate (dând dovadă de un respect enorm, zic eu). E un rollercoaster de emoții închegat într-un documentar despre Internet. Uneori comentariile curg fluent, altădată Herzog se abține să nu comenteze despre „the malevolent droid dwarf or whoever these figures are …”.

Deși prezintă ambele fațete ale Netului, la sfârșit rămâi cu o impresie bună asupra tehnologiilor ce sunt în curs de dezvoltare; un documentar omagiu către cei care lucrează să propulseze omenirea spre noi stagii de dezvoltare, cu toate că Herzog și ale lui gânduri sunt greu de urmărit, sărind prin subiecte fără o legătură aparentă. Și nimic nu te poate pregăti pentru incomoditatea unui interviu Werner Herzog – Elon Musk.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *