David Lynch: The Art Life, retrospecție și introspecție

david lynch the art life
poster de Raluca Milescu

Dacă și pe tine finalul sezonului al treilea din Twin Peaks te-a lăsat cu un gol în suflet, Centrul Ceh (Czech Centre Bucharest) vine cu o soluție pentru a te scoate din letargie: proiecția documentarului David Lynch: The Art Life. Parte din seria Documentary Mondays, filmul îi invită pe toți pasionații de artă să arunce un ochi în studioul lui David Lynch pe 20 noiembrie, ora 20:00.

Deși nu este o autobiografie, documentarul fiind regizat de Jon Nguyen, Rick Barnes și Olivia Neergaard-Holm, atmosfera pe care o creează încă din început pare familiară într-un mod straniu: lipsa muzicii și figura unui Lynch în 2017, fumând în mijlocul haosului din studioul său, pun bazele unei intimități ce va fi explorată, dezvoltată, sau chiar respinsă pe parcursul filmului. În ideea că the past colours new ideas, Lynch navighează controlat apele acestei intimități, povestindu-și viața încă din copilărie, dar păstrând în mod caracteristic un aer de mister și o suită de întrebări fără răspuns. Viața tânărului și cea a artistului se contopesc în ceea ce el numește the art life și pornește de la decizia pe care a luat-o subit în adolescență: că vrea să devină pictor. Astfel, o mare parte din arta sa a fost și încă este pictura, desenul, colajul și sculptura, medii în care se regăsesc o mulțime de întâmplări și trăiri culese din realitate și cernute prin filtrul propriei experiențe.

david lynch the art life

Așa decurge documentarul, drept o alternanță trecut-prezent- în timp ce prezentul ilustrează un Lynch ce lucrează în studio, împreună cu fiica sa, Lula, trecutul îl găsește pe Lynch doar în poze și filmări autentice, și bineînțeles prin zecile de lucrări care atestă că bizarul și-a făcut loc încă din copilărie în mintea artistului. Deși destul de obiectiv, comentariul lui Lynch asupra propriei vieți pare elementul cel mai intim, care te aduce, ca spectator, foarte aproape de el, și desăvârșește documentarul drept a moving painting, but with sound. Însoțită pe alocuri de fundal sonor (asigurat, desigur, tot de David Lynch), povestea divulgă și începuturile în cinematografie ale acestuia, de la experimente și animații precum The Alphabet, până la Eraserhead, și se termină într-un moment intens de nostalgie. Deși Lynch e cunoscut mai ales ca regizor, acum nararea se oprește chiar la debutul său în acest domeniu, deoarece faima deja s-a ocupat de răspândirea informațiilor post-Eraserhead despre viața sa.

david lynch the art life

Deși misterul nu este complet spulberat, rămâi cumva cu impresia că ai înțeles ceva despre arta unui om atât de complex. O discuție intimă cu the angel of totality, The Art Life nu este doar despre viață sau doar despre artă, pentru că în cazul lui David Lynch nu există una fără cealaltă. Indiferent dacă ești în căutare de inspirație, nostalgie, informații sau doar pură curiozitate, Centrul Ceh oferă intrare liberă și bere gratis în studioul și albumul cu poze ale artistului. Deci, ce zici de o bere cu Lynch?

Comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *