Dansul soarelui – despre Sundance și American Independent Film Festival

Sundance Film Festival, un pilon al industriei de film independent din America, reprezintă o validare pentru orice film care poartă laurii festivalului. Deși indie-ul din el s-a pierdut în timp și acum filmele validate de Sundance intră direct în circuitul festivalier iconic sau în cel hollywood-ian, festivalul încă promite filme cu o abordare cinematografică diferită, independentă de cerințele pieței și experimental friendly.

În circuitul festivalier românesc din 2017 au intrat filme care au participat la edițiile din 2016 și 2017 ale festivalului, printre care merită amintite filme precum God’s Own Country (r: Francis Lee), The Lure (r: Agnieszka Smoczynska), Weiner (r: Josh Kriegman, Elyse Steinberg), All These Sleepless Nights (r: Michal Marczak) și Manifesto (r: Julian Rosefeldt) și  festivaluri precum TIFF, BIEFF, One World Romania și Ceau Cinema.

American Independent Film Festival

American Independent Film Festival este la prima ediție și promite o selecție de eye-candies care au fost prezentate la Sundance, Oscar, Cannes și TIFF-ul de la Toronto, festivaluri deja prea cunoscute pentru ca scurtele mele prezentări să mai poată informa.  Aducând în premieră filme independente premiate, lăudate și iconice pentru cinema-ul din ultimii doi ani, AIFF pare că își propune o apropiere a publicului românesc de circuitul festivalier mondial, apropiere care până acum se realiza fragmentat prin mai multe festivaluri, excepția fiind Les Film de Cannes a Bucharest.

American Independent Film Festival
Boyhood (2014)

Prima ediţie va include proiecţii de film, discuții cu invitaţi speciali și secțiunea Focus Ethan Hawke. În cadrul acestei secțiuni, spectatorii vor avea ocazia să vadă în premieră în România cele mai recente filme din portofoliul actorului – Maudie (r. Aisling Walsh) și Born to Be Blue (r. Robert Budreau), o dramă biografică despre celebrul trompetist Chet Baker. Secțiunea va fi completată de celebrele Boyhood, (r. Richard Linklater) – Cel mai bun film la Globurile de Aur 2015 sau Before Midnight, tot în regia lui Richard Linklater, cu un scenariu scris de regizor împreună cu Ethan Hawke și July Delpy. Before the Devil Knows You’re Dead, (r. Sidney Lumet) va închide festivalul pe 21 septembrie, la Cinema PRO, în prezența actorului.

Proiecțiile din cadrul festivalului aduc în premieră și în unele cazuri în exclusivitate filmele Call Me By Your Name (r: Luca Guadagnino), Wind River  (Taylor Sheridan ), debutul regizoarei Anahita Ghazvinizadeh They, Patti Cake$ (r. Geremy Jasper) și Novitiate (r: Maggie Betts), dar și proiecțiile unor filme deja cunoscute publicului român precum Moonlight (în regia lui Barry Jenkins, care va fi invitat la un Q&A pe Skype după proiecție), Good Time (noul film al fraților Safdie), Paterson (r: Jim Jarmusch) și Loving (r: Jeff Nichols).


American Independent Film Festival are loc între 15 și 21 septembrie, în București, la Cinema PRO și Cinemateca Eforie.

Biletele sunt disponibile aici. Programul complet, aici.

Comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *