Electric Castle / must-see underrated acts

Despre Electric Castle mi s-a spus mereu că e un festival surprinzător din punct de vedere al descoperirilor muzicale pe care le faci acolo. Că poți să te plimbi de la o scenă la alta și întâmplător să dai peste următorul tău artist preferat. Oricât de mult mi-ar plăcea să mă lovească vreo revelație în fața scenei, am decis să merg la sigur și să compun o listă cu artiștii trecuți cu font mic pe poster care nu trebuie ratați. Iar dacă certitudinea este că în line-up chiar se află comori (mai mult sau mai puțin) ascunse, surpriza o să intervină când acestea vor fi amplificate înzecit de atmosferă, de oameni, de melanjul de genuri muzicale, de ploaie și toate celelalte ingrediente care fac din festival o experiență unică.

The Last Internationale sunt zgomotoși, energici și nu se feresc să își susțină sus și tare opiniile politice. Poate de asta au intrat în vizorul celor de la Rage Against the Machine, al căror toboșar, Brad Wilk, li s-a și alăturat. Foarte interesant este că toată angoasa referitoare la inegalitatea socială și abuzul de putere este propagată de vocea unei soliste, care e genul de tipă ale cărei forță și sinceritate merită auzite mai des în industria muzicală. Primul rând din descrierea lor de pe Wikipedia susține că sunt cunoscuți pentru spectacolele live explozive, așa că aștept și eu cu nerăbdare această dezlănțuire de energie condusă de Delila Paz.

My Baby sunt ca vecinii hipioți care își parchează rulota colorată pe locul tău, dar nu te deranjează cu nimic pentru că au un aer extrem de cool care te lasă fascinat. Și nu doar aerul îți atrage interesul în cazul lor, ci și combinația de indie, blues și funk pe care o creează cu o degajare hipnotică. Pe mine mă duc cu gândul la Florence Welch, dacă aceasta ar părăsi Londra pentru o așezare primitivă dintr-un colț uitat de lume. Iar brutalitatea asta controlată se simte, uneori din plin, alteori estompată de un calm care te face să dansezi legănându-te cu ochii închiși.

IDLES este una din trupele după care mor de nerăbdare să le văd. Punk-ul efervescent nu are cum să nu îți atragă atenția, când debordează de sentimente atât de puternice și fierbinți și care încep să se soluționeze în versurile lui Joe Talbot prin optimism, vulnerabilitate și empatie. Sunt prezenți, sunt sinceri, și simți asta în fiecare notă, mișcare sau well done supărat. Dacă acum sunt pe la coada line-up-ului, într-un an sau doi vor fi primii. Sună de parcă ar fi un vis optimist à la IDLES, dar cred mai degrabă că e adevărul.

Middlemist Red contribuie la diversitatea genurilor muzicale din festival cu un psych-rock bogat în riff-uri și ecouri captivante. Sună confortabil și familiar, ca un sfat dat de prieteni care devine tot mai reconfortant pe măsură ce e repetat – și asta nu pentru că ar fi o muzică generică, ci pentru că e liniștitoare și calmantă fără a fi lentă. Romantismul și speranța nelipsite din ritmuri și versuri fac din trupa asta o prezență incredibil de interesantă, pe care mi-ar părea sincer rău să o pierd.

Despre Baby Elvis s-a mai scris aici, și mă bucur să văd că trag tare și cresc în continuare. E una din trupele care a câștigat Own the Stage anul acesta, și am încredere că rock-ul jucăuș cu accente indie și garage o să acapareze atât scena, cât și publicul. E muzica perfectă pentru distracție și dans, dar și îndeajuns de witty cât să se afirme tot mai mult în peisajul muzicii românești ( și nu numai ).

Mi-au atras atenția și câteva nume care vor urca pe scena The Beach. Axați mai mult pe instrumental și programați încă din timpul prânzului, artiștii fac încălzirea perfectă pentru nopțile agitate și aglomerate de la Main Stage. Genul muzical trecut pe Bandcamp al celor de la Junker este apocalyptic, și cred că li se potrivește foarte bine. Probabil cea mai calmă muzică de pe lista asta, va fi cu siguranță un fundal sonor foarte plăcut pentru cei care vor să se relaxeze cu adevărat. O altă apariție interesantă este Displace, un grup ce jonglează cu sunete funk, disco și jazz. E o combinație colorată și plină de feel-good, de la care am așteptări mari, și un chef de dans chiar mai mare.

Electric Castle se desfășoară în acest an între 18 și 22 iulie pe domeniul castelului Bánffy din Bonțida, Transilvania.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.