NexT Treasure Hunt

fotografie de Ionuț Dobre          NexT împlinește 10 ani și s-a gândit cu ocazia asta să ne facă cinste cu o plimbare prin București, down the memory lane. Însă a făcut puţin mai mult de atât.

          De un deceniu, NexT ne pune în contact cu cele mai funky, mai dubioase, mai îndrăzneţe, mai artsy scurtmetraje. Și, ca orice alt festival de film, și-a tot schimbat sediul de-a lungul timpului. Cine mai ţine minte când se proiectau short-uri la Scala? Sau când se ţineau evenimente conexe în Spice? Treasure hunt-ul, de sâmbătă 2 aprilie, a mobilizat spectatorii să viziteze (în treacăt) niște locuri de care nici nu știau că mai există sau în care nici nu au apucat să calce vreodată.

          Și asta e destul de trist, că de unele locaţii, deși funcţionale, n-a mai prea auzit lumea, iar celelalte puţin mai cunoscute au fost închise. Ceea ce mă duce la scopul acestui treasure hunt și anume crearea unui tur al spaţiilor culturale din București care, pentru moment, reușesc să stea în picioare. Şi al spaţiilor care au pierdut lupta asta. Pentru că există o problemă majoră: tăierea pe capete a unor spaţii funcţionale, active, vii, în care cultura se putea desfășura în voie și putea fi prezentată publicului fără prea multe piedici. Acum, în lipsa unor locuri specializate, cultura este nevoită să se reprofileze, să caute spaţii neconvenţionale, care într-adevăr sunt destul de multe și dispun de condiţii mai mult decât decente, dar care nu reprezintă o soluţie durabilă. Știu că sună drăguţ să stai la terasă, la o masă cu niște prieteni și să beţi ceva, în timp ce vă uitaţi la un film, însă parcă tot mai bine e pe un scaun, dintr-un rând de alte scaune, într-o sală întunecată, fără distrageri.

        Așa că, la NexT Treasure Hunt am aniversat 10 ani în care cinematografele Eforie, Scala, Elvira, Patria, CinemaPRO, MŢR și Studio, Cărturești și cluburile Spice și Control au fost utilizate la maximul lor de potenţial, 10 ani în care oferta de cinema-uri a fost extrem de variată, 10 ani  în care cultura, datorită spaţiilor special amenajate existente, a putut să înflorească.

          O activitate distractivă la prima vedere, care te bagă puţin în priză și te obligă să faci mișcare, treasure hunt-ul a însemnat ceva mai mult decât o competiţie și o proiecţie de film. Seara, fiecare participant probabil a stat și a derulat în cap locurile prin care a trecut. Iar slideshow-ul nu cred că a fost prea plăcut. Insă până când vom putea vedea un București sufocat de cinematografe, propun să susţinem evenimentele actuale, să mergem la festival, să vedem niște scurtmetraje foarte cool și să ne înveselim puţin. Pentru că până la urmă noi suntem soluţia. Și avem nevoie de cinematografe și alte spaţii culturale ca să putem fi NexTies (chiar) Forever.

fotografie de Ionuț Dobre

fotografie de Ionuț Dobre

fotografie de Ionuț Dobre

fotografie de Ionuț Dobre

fotografie de Ionuț Dobre

Fotografii de Ionuț Dobre

Ilustrație de Alex Petrican

Comentarii

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *