The Green Knight: Un poem ecranizat onorabil

Avatar
august 23, 2021
4 min read

Cu riscul de a suna un pic cam prea dramatic, în sfârșit am putut vedea noul film al lui David Lowery, The Green Knight, film pe care îl aștept de cel puțin un an, amânat din cauza pandemiei. Acum, după ce a stat 2 săptămâni în cinema în SUA, The Green Knight a fost disponibil pentru 2 zile pe pagina de Screening Room a casei de producție și distribuție A24 (da, știu, vorbesc despre filmele A24 mai mult decât despre propriile planuri de viitor și… vedeți că vine ziua mea și n-aș zice nu la un tricou cu logo-ul lor, just saying) pentru că foarte multe cinematografe au avut probleme în a calibra proiectoarele sau aveau spoturi luminoase în sală care în cazul de față strică masiv calitatea experienței. Da, este un film care poate fi apreciat la adevărata lui valoare cinematografică dacă este cât mai beznă în sala de spectacol sau acasă, dacă îl vedeți On Demand.

Filmul urmărește fidel și totuși modern firul materialului sursă din secolul XIV, atmosfera fiind apăsătoare și feerică în același timp. Muzica lui Daniel Hart ține spectatorul constant cu piele de găină și rămâne ca un ecou multe ore după ce s-a terminat filmul. Acest lucru nu este surprinzător, duo-ul Lowery-Hart a reușit același lucru cu A Ghost Story, probabil unul din cele mai bune filme moderne despre reacția umană în fața morții și cu siguranță filmul meu favorit din 2017.


Povestea clasică a lui Sir Gawain nu a mai fost abordată în film până acum cu succes, deși filmul din 2021 este a patra sa adaptare, dar asta nu o face mai puțin relevantă în ziua de azi. Se vede și se simte faptul că materialul sursă este unul drag regizorului, acesta recunoscând cu o patimă molipsitoare felul în care s-a apropiat de legenda arthuriană. Tema puterii naturii este importantă ținând cont că ne confruntăm cu schimbări climatice atroce, iar cealaltă temă, abordată de Lowery așa cum ne-a obișnuit până acum, cea a morții, capătă aici niște momente pline de efect, simbolism și la final devine aproape sinonimă cu onoarea.

În AMA-ul (Ask Me Anything) de pe Reddit și în alte câteva interviuri recente, regizorul David Lowery a vorbit cât se poate de deschis despre faptul că a revenit asupra lui The Green Knight în ultimul an, deși lansarea inițială fusese amânată din motive obiective. Pe lângă niște scene în plus cu Alicia Vikander, Lowery a schimbat puțin ritmul filmului, din punctul meu de vedere favorabil. Am înțeles perfect de ce a vrut să emfazeze anumite valori ale lui Gawain și să facă firul narativ cumva mai lent, dar cuprins de atmosfera generală apăsătoare marca Lowery. Poate sună morbid, dar abordările lui David Lowery asupra morții, cum am zis mai sus, pregnantă în A Ghost Story se simte și aici de parcă ar fi un personaj din film, un companion constant al lui Gawain în călătoria lui eroică.

Pentru un film cu buget destul de mic, efectele vizuale arată mult mai bine decât în orice blockbuster îmi vine în minte, iar faptul că 90% din ele sunt efecte practice nu face decât să ajute filmul. Costumele, designul de producție și în special designul creaturilor (nu vă dau spoilere, deși trailerele arată destul de multe) sunt excelente și ajută enorm la imersiunea în film. Că tot vorbeam de trailere, giganții prezentați în peliculă sunt un testament al faptului că deși printre casele de efecte speciale se află și LucasFilm, care în general lucrează pe proiecte cu bugete mult mai mari, munca în Unreal Engine adoptată în ultimii ani este un lucru benefic și din punct de vedere financiar și al competenței artiștilor. Sunt destul de convinsă că The Green Knight va deveni un film cult și pentru că folosind atâtea efecte practice, acestea nu vor îmbătrâni la fel de dramatic ca un film care se bazează exclusiv sau majoritar pe CGI.

The Green Knight este un film cu fitil lung, iar dacă vă așteptați la un film de acțiune fantasy, vă anunț de pe acum că este exact opusul. Dacă vă uitați de exemplu pe un agregator ca Rotten Tomatoes, e o discrepanță imensă între notele criticilor și cele ale spectatorilor, iar cea mai evidentă explicație este faptul că o parte din audiență a avut niște așteptări total diferite și sincer nefondate legate de peliculă. Este un film care invită spre introspecție și aprecierea unor valori, legendele arthuriene având foarte des acest mesaj, dar aparent mulți spectatori uită acest lucru, deși niciun trailer nu a dat de înțeles că David Lowery și-ar ieși din stil și abordare. După cum am zis și mai sus, poate nu strică să vedeți A Ghost Story întâi. În schimb dacă vă plac poveștile arthuriene, filmele atmosferice și nu aveți o problemă cu tema pregnantă a morții și redundanța vieții uneori, poate veți ajunge la concluzia mea că The Green Knight este probabil cel mai bun film care surprinde o legendă, temele, atmosfera și misticismul perioadei respective.

Categorii:
Avatar
Ioana Balaș

Cele mai noi articole

N Read More

Teatruaprilie 17, 2024

Niște oameni mici – Hedda Gabler (r. Thomas Ostermeier), TNB

Privite în oglinda care reflectă aproape fiecare centimetru al spectacolului „Hedda Gabler” regizat de Thomas Ostermeier la TNB, personajele lui Ibsen par mici. Gesturile, salturile, […]

C Read More

Artă vizualăaprilie 6, 2024

Ca tânăr, ai nevoie de curiozitatea și curajul de a vedea cât mai multe cu cât mai puțin

Cine sunt? Mă numesc Matei Rădulescu, am 22 de ani și sunt proaspăt absolvent de Grafică în cadrul Universității Naționale de Arte din București, studii […]

S Read More

Filmmartie 27, 2024

Sărmane Oscar-uri

Cum se face că scriu mereu în perioada decernării premiilor, chiar dacă nu pot spune că acestea îmi captează interesul? Mai au oare relevanță aceste […]

C Read More

Teatrufebruarie 26, 2024

Copii în haine de adulți – SF (SUPER FRAGIL) la Teatrul Excelsior

Mi se întâmplă rar ca la finalul unui spectacol să mă ridic în picioare la aplauze, gândindu-mă „Mai vreau. De ce s-a terminat?”. Trăiesc însă […]

Begin typing your search above and press return to search. Press Esc to cancel.

Sau caută un cunvânt cheie